duminică, 16 iulie 2017

Preludiul Dunei - Brian Herbert & Kevin J. Anderson

Dunele (alături de roboti & fundații & imperii, rame și odisei, călăuze și solarisuri, androizi care visează oi electrice care privesc în sus la castele înalte,  jocuri & umbre, etc) fac parte din cultura mea de baza SF și nu numai. 
De aceea cred ca e normal sa încep postările pe blog cu ceva din universul asta. 
Cum spre sfârșitul anului trecut am recitit integrala Dune, am zis sa trec și la Preludiu.
Am ezitat destul de mult pana să mă apuc de această trilogie, din motive oarecum obscure: ca e scrisă de ala micu' cu prietenu-su, ca nu-mi plac prequelurile gen Star Wars, că va fi o dezamăgire și alte preconcepții din astea.
Si totuși.... 

Pe scurt/lung: Acțiunea se petrece pe parcursul a câtorva zeci de ani înaintea celei din ciclul Dune, din adolescenta Ducelui Leto Atreides pana la nașterea (anunțata cu surle, trâmbițe, comete și viermi ieșiți la sfat) fiului sau Paul și ni se prezintă universul aflat în echilibru delicat în care Împăratul, Casele Mari, Ghilda, Bene Gesseritul își țes și destramă complicatele planuri având ca motiv central puterea și mirodenia geriatrica de pe Arrakis, pregătindu-ne de fapt pentru uraganul ce va urma.

Principalul fir narativ original este cel legat de preluarea ostilă a Casei și planetei Ix de către Bene Theilaxu (cu ajutorul mai mult sau mai puțin fățiș al Împăratului) care o folosesc ca bază de cercetare și producție a mirodeniei artificiale și eliberarea acesteia de către Rhombur Vernius, moștenitorul Casei Ix, sprijinit de Atreizi și rezistența internă.  

Eu unul am citit cele 3 cărți din Preludiu ca una singură, împărțirea în 3 cărți corespunzătoare celor 3 Case parând a fi făcuta doar din rațiuni de marketing ( nu am numărat capitolele care fac o referire la o Casa sau alta dar de ex în Casa Harkonnen cred ca se vorbește despre Atreides la fel de mult  - dacă nu mai mult -  ca despre Harkonneni).

Cam toate personajele din Dune sunt prezente și aici, fiind urmărite de-a lungul câtorva fire narative care se împletesc în stilul binecunoscut din Dune: 

- Leto Atreides care preia șefia Casei după moartea tatălui său într-o corida cu tauri modificați genetic, și care se va impune în fața Împăratului și a celorlalte Case Mari  (cu observația ca mi s-a părut un pic cam de stânga concepția despre lume și viața a Atreizilor - un fel de despotism luminat cu un strop de democrație participativă) 
- doamna Jessica, Bene Gesserita mama lui Paul care nu este unica și marea iubire a Ducelui Leto ci devine metresa oficială după sinuciderea primei iubiri a lui Leto, Kailea prințesa de Ix
- Duncan Idaho - cel care va ajunge mai târziu Maestrul  Spadasin al Casei Atreides asta după ce fuge de pe Giedi Prime, planeta Harkonnenilor, ajunge pe Caladan, planeta Atreizilor și va fi trimis la școala de mers elegant :) să se facă spadasin (și dacă veți citi aventurile lui la școala aia veți înțelege de ce am numit-o așa)
- Gurney Halleck (trubadurul-mercernar fugit de asemenea de pe Giedi Prime, lucrând o vreme ca traficant pe Arakkis sub comanda contelui renegat de Ix, și ajuns și el sub comanda Atreides) , Thufir Hawat (mentatul Atreizilor care mi se pare mai slab decât mentatul strâmb al Harkonnenilor Piter de Vries, pentru ca în afara de păcăleala cu hologramele navelor de lupta staționate pe Caladan care ii sperie și ii întorc din drum pe Rabban & co, nu prea livrează rezultate dacă e sa ne gândim ca nu a prevazut/preîntâmpinat atentatul asupra lui Leto în care îi moare acestuia primul băiat Victor și nici trădarea și înfrângerea de după sosirea pe Arrakis), doctorul Yueh, cel care ii va trăda la sosirea pe Arrakis sunt și ei prezenți mai mult sau mai puțin de-a lungul celor 3 cărți care formează Preludiul 

- Vladimir Harkonnen - tatăl Jessicai, pentru care aflam explicația bolii de care suferă în seria originala ( mai țineți minte cum arata în filmul din 1984 a lui David Lynch? e, de la mama Jessicai i se trage ca a violat-o și aceasta - ca o Maica Bene Gesserit care se respecta - i-a transmis o boala neletala dar și nevindecabila... deși de la un Harkkonen gay cum se pretinde Vladimir m-as fi așteptat cel puțin la un viol în grup :) ) . 
- Rabban Bestia și Feyd Rautha apar și ei ( îl mai țineți minte pe  Sting în film cu chiloții aia de cauciuc negru? - e, închipuiți-vi-l acum copil cu aceeași chiloți de cauciuc negru :) ). 
- singura pata de culoare în lumea de un negru absolut al lumii Harkkonenilor sunt părintii lui Rabban si a lui Feyd, un fel de hippie care guvernează o planeta unde se depozitează secret și ilegal mirodenie pe care o  descoperă și împart la toți supușii  (radicali de stânga în lupta cu capitalismul cel rău) și care și-o fura urat de tot pana la urma chiar de la fiul lor, ca de aia avea supranumele de Bestia.
- oricum Harkkonenii mi se par schematici  rău de tot, răutatea lor duce sau aduce de multe ori la/a prostie și de regula și-o fura de la partea alba a forței reprezentata de Atreizi 


- Shaddam IV - cel care devine împărat după ce își otrăvește subtil tatăl cu ajutorului omului sau de încredere contele Fenring, se căsătorește cu o Bene Gesserit care ii face numai fete ca astea sunt ordinele de la Maicile Preacucernice, încearcă sa creeze mirodenie artificiala împreuna cu Bene Theilaxu dar eșuează,  și cu care Paul se va război și-l va învinge pe Arrakis
- apare și prințesa Irulan, cea pe care Paul o va lua de soție și va ajunge pe tron

- apar bineînțeles și fremenii care îl așteaptă pe Mesia Paul și sietch-urile lor (sietch=kibutz ? ca sunt elemente narative care duc cumva la asemănarea între evrei și fremeni) - încă nu am găsit răspuns la o întrebare mai veche "cum se spală fremenii?":) 

- Bene Gesseritele sunt aici cu complicatele lor planuri de selecție genetica pentru obținerea supraomului Kwisatz Haderach și cu utilizarea Glasului ca metoda de hipnoza pentru a șterge amintiri, etc. Tim Roth din Lie to me probabil ca a luat notițe de la Maicile Preacucernice care erau experte în limbajul trupului și expresii faciale.   

- Ghilda Spatiala e și ea în zona cu mult mai multe detalii tehnice decât în seria originala (cum se face recrutarea, cum se fac antrenamentele, ceva detalii despre plierea spațiului realizata de navigatorii spațiali, etc)

- Bene Theilaxu - cei detestați de toată lumea (dar de care - prin tehnologia lor de manipulare genetica - toată lumea avea nevoie) sunt actori principali ai firului narativ legat de Ix ( nu prea am înțeles cum devine chestia cu manipulările genetice care sunt permise bine merci versus realizările apropiate de Inteligenta Artificiala a celor de pe Ix care sunt blamate și anatemizate ca urmare a Jihadului Butlerian - adică Dumnezeul biogeneticii e mai tare decât ala al IA?).   


- cei doi Kynes tatăl și fiul (planetologii imperiali trecuți de partea fremenilor) care încep procesul de transformare ecologica și sustenabila :) a planetei Arrakis  într-una verde și care contribuie la consolidarea mitului lui Paul Muab'dib

Apar și personaje noi care nu vor mai apare deloc în Dune (conducătorii de pe Ix, primul fiu al lui Leto mort în atentatul pus la cale chiar de maica-sa dar care îl viza pe Duce, fratele împăratului care încearcă un atentat la augusta persoana, cei doi frați de pe Ix unul care conduce rezistenta interna și celalalt care ajunge navigator spațial în Ghilda, soția împăratului care e de fapt responsabila Bene Gesserit cu programul Kwisatz Haderach și care îl salvează la naștere pe Paul din mâinile perfidului Piter, etc) dar care par oarecum de umplutura.   


Explica diferite secvențe / referințe / situații care vor apare în seria originala și de asemenea arunca ancore/cârlige/momeli/lasă deschise fire narative care vor fi exploatate mai ales în volumele finale ale seriei originale (e mai ușor sa arunci asemenea momeli când știi sigur ca vei prinde ceva :) ) dar și în seria Legendele Dunei pe care au scris-o cei doi autori. Efectul devine deranjant însa când îmi mai explica de ex încă o data în Casa Corrino cum se călărește un vierme...

Introducerile/citatele de la începutul fiecărui capitol apar și aici dar parca nu au aceeași savoare și forța ca în seria originala. In Dune acestea erau mult mai elaborate și mai filozofico-religioase deși nici acolo nu ma prindeam de multe ori de legătura intre subtitlu/citatul de început și conținutul capitolului respectiv.
La fel, stilul scriiturii și curgerea frazelor sunt asemănătoare dar parca lipsește ceva (o fi geniul tatălui?) cu toate ca încearcă sa se ridice la nivelul seniorului Herbert care concepuse universul Dune pe atâtea planuri/scenarii. 

P.S. Cu ocazia asta am aflat ca exista o Enciclopedia Dune (care a primit binecuvântarea lui Frank dar pe care Brian și ceilalți urmași au renegat-o) și care, cum zicea cineva aici, face într-o carte cât au făcut BH și KJA în 11. Tanti Nemira, nene Paladine, domnu' Millenium, ce ziceți de o traducere tiraj restrâns pentru fanii adevărați?

Așadar:
Daca sunteți fan Dune, cred ca merita citit ciclul Preludiu. Macar din curiozitate...

Daca acum încercați sa descoperiți acest univers, cred ca ar trebui sa începeți cu seria originală și dacă ochii vor începe sa vi se înălbăstrească ușor ușor de la mirodenie și vântul fierbinte de pe Arrakis vă va chema înapoi în deșert, atunci sigur vă veți întoarce și la Preludiu ...

Titlu: Preludiul Dunei
Casa Atreides (și editia a 2a), 
Casa Harkonnen
Casa Corrino (și editia a 2a)
Autor: Brian Herbert & Kevin J. Anderson
Editura: Millennium / Tritonic
Links: Dune website
WWE: CA, CH, CC 
SFE: BH, KJA
ISFDB: BH, KJA




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog cometariile sunt moderate. Va rog sa folositi un limbaj civilizat. Multumesc.